Alergény
Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov
č.1761/2005100, č. 3069/2005100, č. 3493/2005100 a č. 2319/2007100).
Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako aj pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného stravovania.
- Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).
- Kôrovce a výrobky z nich
- Vajcia a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Arašidy a výrobky z nich
- Sójové zrná a výrobky z nich
- Mlieko a výrobky z neho
- Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich
- Zeler a výrobky z neho
- Horčica a výrobky z nej
- Sezamové semená a výrobky z nich
- Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l
- Vlčí bôb a výrobky z neho
- Mäkkýše a výrobky z nich
Tak ako v tlačenom jedálnom lístu tak aj v detaile každého jedného jedla označujeme alergény, ktoré obsahuje, ako číslice podľa vyššie uvedeného zonamu.